Theater

Tijdens het Witte Dame Festival vertellen wij het "ware" verhaal. Of liever gezegd, de ware verhalen dus zoals ieder het op zijn manier beleefd zal hebben. De vier ware verhalen. Het mooie meisje, de edelman, de bruiloftsgasten, de adellijke zussen, de dames van het Stammineke.
Indien u alle theaterstukjes hebt gezien, kent u het hele verhaal.

De vier verhalen

Het terras van In de Witte Dame is de herberg waar de jonge vrouw de gasten bedient en betovert met haar vriendelijke lach en haar schoonheid. Haar vader, de herbergier, is trots op zijn ijverige en ondernemende dochter. En o, de kameraden van die dorpsjongen, ze zijn jaloers op hem. Hij heeft de gunst veroverd van dat mooie meisje! En dan is daar die edelman, van ver hierheen gekomen. Wat moet die hier? Deze voorstelling zal worden gebracht als een ware rockopera!

 

In huize Clevers wonen de edelen, welke het Grubbenvorster Mannenkoor op bezoek hebben. Zij zijn verbaasd. Iemand van hun stand, die zich mengt met het gewone volk? Zij, de edelen, die de regels van de etiquette naleven! Hoe kan een edelman zo dom zijn?

Bij de Vonkel wordt een bruiloft gevierd. Het zojuist getrouwde echtpaar is overgelukkig, de ouders zijn trots. De gasten aan tafel vertellen besmuikt over ‘die jongen en dat meisje’. Eigen schuld, dikke bult. ‘Als zij voorbeeldig hadden geleefd als wij allemaal, was hen veel ellende bespaard gebleven.’ Gelukkig is deze bruiloft een groot feest, maar wat wil je ook als de muziek van Pieter Simons en muzikale vrienden door de zaal schalt.

Het Stammineke ligt wat achteraf. Daar, aan de rand van het dorp, gebeuren dingen waarover volwassenen zwijgen tegenover hun kinderen en waar de smartlappen van Huur ôs klinken. En wat die dames daar precies doen? ‘Och jongen, dat vertel ik je nog wel eens. Als je groter bent.’
De dames van het Stammineke kennen hun pappenheimers. Mannen van het dorp? Edelen? Tsja. ‘Bij ons komen ze voor hetzelfde…’

Wees getuige van de ware verhalen. Beleef ze mee op het Witte Dame Festival.

Aanvangstijden theatervoorstellingen:

 1. 16.30 | 18.45 | 21.00 | 23.15 uur: 
  De Witte Dame - rockopera (terras In DeWitte Dame)

 2. 17.15 | 19.30 | 21.45 uur:
  Huis der Edelen (ijssalon Clevers)

 3. 17.45 | 20.00 | 22.15 uur:
  De Dorpsbruiloft  (terras de Vonkel)

 4. 18.15 | 20.30 | 22.45 uur:
  De Dames op de Hoek (Stammineke)